תזונה נכונה
מהי בכל זאת תזונה נכונה? לדעת רבים תזונה נכונה היא צריכת מזון בריא, אחרים סבורים כי זהו תפריט של 5 ארוחות ביום, אחרים בטוחים שלא מומלץ לגעת במזון עשיר לאחר 7 בערב. כל זה חלקים מהשלם שאליו אנו שואפים להגיע.
אנו – זה מה שאנחנו צורכים. במילים אחרות אנו בונים את עצמנו ואת הגוף שלנו מהמזון אותו אנו אוכלים. מכאן שאיכות המזון אותו אנו צורכים והרגלי תזונה נכונים מהווים תפקיד חשוב ביותר בבריאות הפיזית והנפשית שלנו.
מרכיבים של תזונה נכונה
בקצרה ניתן לדון בנושא אומנות האכילה ע"י הצבת 4 שאלות:
מה אנו אוכלים?
איך אנו אוכלים?
כמה אנו אוכלים?
מתי אנו אוכלים?
ראשית עלינו לשים לב לתפריט היום יומי שלנו: העדפות, חולשות, המנות האהובות שלנו. ולהציב שאלה ברורה: באיזו רמה התפריט שלנו מזין, בריא וחיוני.
מה אנו אוכלים?
האים רבים מאיתנו יכולים לומר שנהנים מהטעם של המזון בכל ארוחותינו? בקצב החיים המהיר אנו דואגים למלאות את הקיבה ולא לשים לב לאיכות וטעם של מזון הנכנס אליה. אם הקיבה מלאה – המשימה הושלמה. באם לא – דואגים בדחיפות למלאות אותה. בקצב החיים הנוכחי אנו הפסקנו ללעוס כמו שצריך את המזון הנכנס. פעולת הלעיסה זוהי התחנה הראשונה והחשובה ביותר לעיבוד הראשוני של המזון בשרשרת תהליך העיכול. דילוג על שלב זה ללא ספק מוביל למחלות בעתיד.
כמה אנו אוכלים?
מי מאיתנו עצר לרגע לבחון כמה מזון אנו צורכים? עוגיות, שוקולד וכו' אינם נחשבים בעיננו למזון. האכילה המוגזמת היא בשגרה, תחושת הכבדות לאחר הארוחה – נחלת הכלל. לעיתים קרובות אנו חשים מנומנמים לאחר הארוחה – זהו סימן ברור לעומס יתר על מערכת העיכול. נוצר מחסור באנרגיה לטובת פעולת העיכול, לכן הגוף מגייס את האנרגיה החסרה ממערכות גוף אחרות, והתוצאה היא עייפות. בנוסף אנו כמובן מוסיפים במשקל, דבר שמוביל לבעיות מסוג חדש.
מתי אנו אוכלים?
מתי אנו אוכלים? מזמן הפסקנו לצרוך את המזון כאשר הגוף באמת זקוק לכך. רבים מאיתנו אוכלים מתוך הרגל, מישהו בגלל דחק, מישהו מנסה להחניק אי-שביעות-רצון באהבה, או אספקטים אחרים של החיים על ידי אלכוהול או ממתקים. אנו רגילים לארוחות כבדות לאחר שעה 7 בערב למרות שבזמן זה קיבה דורשת מנוחה עקב שעון הביולוגי של הגוף.
לצורך העניין, בכדי להזין את עצמנו נכון, אין צורך במאמצים רבים. כדאי רק להציב מס' שאלות:
מה אנו אוכלים?
איך אנו אוכלים?
כמה אנו אוכלים?
מתי אנו אוכלים?
רק כאשר נשאל שאלות, נוכל למצוא תשובות. זכרו: אנו – זה מה שאנחנו צורכים.